Terug naar home

Dorpen

De camping ligt temidden van verschillende dorpen (o.a. Damwoude, Kollumerzwaag, Veenwouden en Twijzelerheide) en een enkele stad, die allemaal op loop- en fietsafstand zijn.

Het dorp De Westereen is ruim voorzien van een middenstand waar alle winkels ruim vertegenwoordigd zijn.

Veenklooster

Een ander dichtbijgelegen dorp is Veenklooster (ongv. 3,5 km vanaf de camping). In Veenklooster staat het prachtige Fogelsangh State met het bijbehorend bos. Fogelsangh State is gebouwd in het jaar 1646 en altijd particulier eigendom geweest. De eigenaren stellen in het voorjaar en de zomer het huis open voor bezoek.

Veenwouden

Op nog geen 15 minuten fietsen vanaf de camping bevindt zich alweer het volgende dorp, Veenwouden. Naast de verschillende ondernemers die er gevestigd zijn, bevindt zich hier ook Cultureel Historisch Centrum de Schierstins.Hier worden verschillende activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Daarbij is de Schierstins één van de weinige nog bestaande Stinsen (een voormalig woontoren van dikke bakstenen, waar rijke families schuilden wanneer er gevaar was).

Bergum 

Een ander dorp in de omgeving is Bergum. Dit levendige en relatief grote dorp ligt aan het bergumermeer (wat per boot bereikbaar is vanaf de camping). Naast het meer is er ook een Sterrenwacht gevestigd in het dorp die ook zeker een bezoek waard is.

Damwoude

Wanneer u wat wil leren over de geschiedenis van de Friese Wouden zit u goed in Damwoude. Hier is namelijk het openlucht Museum De Sukerei gevestigd. In dit museum kunt u een bezoekje brengen aan een chichoreidrogerij en zijn enkele woudhuisjes gereconstrueerd.

Dokkum

Vanaf de camping leiden verschillende (fiets)routes richting de kleine Friese stad Dokkum. Deze stad is één van de Friese elfsteden en kenmerkt zich door de grachten en grachtenpanden. Het is een rustige stad met een historisch centrum en verschillende musea gecombineerd met frisse ondernemers. In deze stad zijn in het voorjaar en in de zomer ook verschillende activiteiten, zoals de jaarlijkse fietselfstedentocht op tweede pinksterdag en elke woensdag de weekmarkt (de oudste die Nederland kent!).

Lauwersoog

Lauwersoog is ongeveer op 25 km. afstand. Samen met het Lauwersmeer met zijn kuddes koeien en ruige vegetatie zeker een dagje bezoeken waard.

Voor de liefhebber van zeilen ligt Eernewoude op 15 km. afstand waar men op een van de Friese meren naar hartelust kan zeilen.